L’OLIVERA 4

by RCR Arquitectes

Contact Us
L'Olivera 4
By RCR Arquitectes

When building The L’Olivera 4 Villa we didn’t want to compromise its stunning natural setting, one of the most peaceful areas of the resort. We have partnered with the world renowned architects RCR Arquitectes to develop an architectural concept that would honour the integrity of the natural environment. Health and human wellness is the beating heart of this project and the home they have designed provides the homeowner with a holistic living experience. RCR Arquitectes has worked with the landscape to create a fusion between the home and nature that promotes wellbeing.

This landscape architecture they have created combines open spaces of different sizes with a continuous focal point of the lake. Water is a central element of the concept, intended as a meditative thread that runs through the L’Olivera. The house appears to be suspended in the air with water flowing from the entrance to the swimming pool creating a relaxing river drawing you into and through the home, each space invites its inhabitants to connect with the natural world.

Read More Read less
L’OLIVERA 4 IS NOT ONLY A HOUSE BUT ALSO A PIECE OF LANDSCAPE AT PGA Catalunya Golf and Wellness
RCR Arquitectes HAVE GARNERED A WIDE ARRAY OF AWARDS INCLUDING THE PRESTIGIOUS PRITZKER PRIZE

With such a stunning location to work with, PGA Catalunya Golf and Wellness wanted to commission the very best architects to produce a real estate project to nestle amongst the award winning golf courses.

With their focus on landscape and respect for the environment, RCR Arquitectes emerged as an obvious choice. This brochureexplains in more detail the inspiration and the process that have conspired to produce this breathtaking architectural solution.

Since their inception, RCR Arquitectes have attracted a wide array of awards including the 2017 Pritzker Prize – the most important prize in architecture.

They continue to create spatial experiences in both the public and private sectors, with projects that are known for their broad range in both type and scale.

RCR Arquitectes’ work includes urban, landscape, architectural and design projects in a variety of locations in Catalonia and internationally
Landscape plays a central role in all of RCR Arquitectes’ work, which is a key reason PGA commissioned them to design real estate at the resort.

We knew RCR Arquitectes would make the most of the incredible Catalan landscape that surrounds us. 

The location is not just another aspect in their design concepts - it forms the physical and metaphysical basis of the project.

The essence they uncover in each place helps construct a special atmosphere in their creations which, viewed as an ensemble, shape the idea of hidden paradise found at the heart of every type of garden.

With each project, RCR Arquitectes explore structural themes that support the nature of the architecture. Each work is a challenge, an achievement… a unique piece with its own personality and identity, designed to forge a connection between interior and exterior spaces.

Since 1989, Aranda, Pigem and Vilalta have served as consultant architects to the Natural Park in the Volcanic Zone of La Garrotxa, where their studio is based.

Read More Read less
HEALTH AND HUMAN WELLNESS IS THE BEATING HEART OF THIS PROJECT

L’Olivera residential estate is sited on the north side of the lake between the 12th and 13th holes of the Tour Course. The estate consists of 12 plots, each with an average area of 815 m2.

The properties have a direct view of the lake through a natural screen created by of weeping willows, rushes and pine trees which also acts as natural protection to preserve privacy when looking from the golf course toward the dwelling.

By placing pedestrian access alongside vehicle access, the garage can be located close to the road. From there onwards, a lobby area acts as a hinge, connecting the daytime and nighttime living spaces, which are angled so that they naturally look across the golf course and the lake.

Read More Read less
THE SPACE FEELS OPEN,INDOORS AND OUTDOORS FLOWING TOGETHER WITH PERSONAL OUTDOOR SPACES INSIDE THE DWELLING

RCR Arquitectes’ proposed that the dwellings should avoid the appearance of a constructed mass as much as possible and achieve maximum dematerialization with empty spaces, shadows, screens and vegetation.

The design is based on porticoes that look outward toward the lake and the golf course, and open into the plot’s interior landscape.

The spaces are arranged flexibly on the plot, creating inner courtyards that help to bring the outdoors in. The façade avoids a barrier effect, reflecting the richness of the outdoor landscape. The indoor spaces naturally look out toward the golf course and open onto the inner courtyards, so that the outer space becomes part of the inner space

Read More Read less

Contact us

Thank you for your interest in PGA Catalunya Golf and Wellness. Just complete the following form and we will respond to your request as soon as possible.

Name
Surname
Email
Phone number
City